Отримувати новини від Укртелеком

Адреса

Україна, Київ-601, 01601, бульвар Т.Шевченка, 18

30.07.2020

За умови державно-приватного партнерства амбітна ціль Уряду України, що була запропонована сьогодні під час брифінгу Міністерства цифрової інформації, є цілком досяжною.

Дані регулярних польових досліджень Укртелекому щодо охоплення сільського населення високошвидкісним інтернетом співпадають з щойно оприлюдненими результатами дослідження Мінцифри. Сьогодні тільки 65% сільського населення України має змогу підключитися до швидкісного інтернету.

Укртелеком пропонує досягти цільового показника 95% охоплення  сільського населення оптичним інтернетом у два етапи.

На першому етапі впродовж 2-2,5 років пропонується забезпечити інтернет-доступ у 3,9 тисячі населених пунктів, середній розмір яких становить 200 домогосподарств. Для цього потрібно побудувати 23 тисячі кілометрів оптичних магістралей до населених пунктів та 26 тисяч кілометрів розподільчої мережі. Результатом першого етапу буде досягнення 85% охоплення інтернетом сільського населення, а також підключення навчальних, медичних та адміністративних установ в цих населених пунктах.

Для реалізації першого етапу Укртелеком готовий інвестувати 1,6 млрд грн, при цьому інвестиції з боку держави мають скласти 1,4 млдр грн. Такий підхід відповідає сталій європейській практиці державно-приватного партнерства.

Другий етап передбачає підключення невеликих віддалених сіл з урахуванням оптичної інфраструктури, побудованої на першому етапі.

«Укртелеком, за умови прозорого державно-приватного партнерства, готовий задовольнити запит держави на розбудову оптичного інтернету в селах. Суму державного фінансування у розмірі  5,46 млрд грн, запропоновану Мінцифрою, ми вважаємо достатньою для підключення закладів соціальної інфраструктури.  Зі свого боку, Укртелеком також готовий вкладати значні додаткові інвестиції, необхідні для забезпечення 95% сільського населення можливістю підключення до високошвидкісного інтернету», - зазначив Юрій Курмаз, директор Укртелекому.

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком» – найбільший оператор фіксованого зв’язку в Україні, лідер серед провайдерів інтернету. Укртелеком є єдиним засновником та учасником ТОВ «ТриМоб» – мобільного оператора стандарту 3G.

Мережа інтернет-доступу Укртелекому охоплює 2600 населених пунктах України. Тільки у першому півріччі 2020 року компанія проклала майже 3 тисячі кілометрів оптичного кабелю, створивши можливість підключення для 200 тисяч мешканців 180 сіл, де до цього року інтернету не було взагалі.

З 2013 року ПАТ «Укртелеком» приєднався до  бізнесів SCM

Бізнеси SCM, реалізують низку проектів спільно з Фондом Ріната Ахметова, і із перших днів загрози епідемії коронавірусу включилися в допомогу Україні. Зокрема, Рінат Ахметов направив 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК, Метінвесту, Укртелекому та інших активів SCM для допомоги Україні